De kortingscode is naar het klembord gekopieerd.

SWEET PROTECTION: SKATEBOARDSMOKKELAAR, KNUTSELAAR, ONDERNEMER, SKATEBOARDSMOKKELAAR

Noorwegen - eigenlijk een plaats van verlangen. Prachtige landschappen, rust, tevreden mensen. Voor Ståle Møller en zijn vrienden betekende hun thuisland echter iets anders: verlatenheid en afzondering. Het was dan ook geen verrassing dat op een avond in 1986 de skaterfilm "Thrashin" in het kleine bergstadje Trysil werd vertoond. De strip bracht Californië's houding ten opzichte van het leven, de zon, het strand en de zee in de donkere bossen van Oost-Noorwegen en pakte onmiddellijk Ståle en zijn kliek. De hype was er - maar daarmee ook een aantal problemen: Skateboarden was toen in Noorwegen verboden. Als enige land ter wereld vonden de Scandinaviërs het bord met de vier rollen te gevaarlijk.

Maar zoals bekend is de noodzaak de moeder van de uitvinding. Dus begonnen de jongens thuis hun eigen planken te bouwen in de garage en vonden al snel medeplichtigen. Een conservator van het museum was zo onder de indruk van de vastberadenheid van de tieners dat ze assen, rollen en skateboardbladen uit het aangrenzende Zweden de grens over smokkelde. "We waren gefascineerd door de Californische levensstijl die we via de tijdschriften en video's leerden kennen", herinnert Ståle Møller zich. Je dekken zouden beter moeten zijn dan de originelen. Het merk Bushmade Skateboards is geboren.

ARTIKEL TER SWEET PROTECTION: ACTIE VERANKERD IN HET DNA

Ståle Møller had zijn roeping gevonden. Tien jaar na zijn eerste successen met Bushmade skateboards, wijdt de Noor zich aan een andere sport: kajakken. Voor zijn vriend en professionele kajakfreestyler Erik Martinsen ontwierp Møller, die ondertussen was begonnen met zijn studie design, een kajak van Kevlar. Hij begon er een echte revolutie mee. Hij noemde zijn tweede bedrijf "SNM Playboats", dat door tijdgebrek aan de grond liep, maar toch de basis legde voor Sweet Protection. Ståle wijdde al zijn vaardigheden aan de productie van beschermende kleding. Eerst voorzag hij zijn maatje Martinsen van een koolstofvezel helm. Op de volgende Wereldkampioenschappen Kajak veroorzaakte hij al een sensatie - bijna iedereen wilde de helmen in het typisch Scandinavische, eenvoudige ontwerp.

De legendarische Tüftler-garage in Trysil werd opnieuw het middelpunt van het leven, de Brand Sweet Protection werd snel gelanceerd. Met Terje Haakonsen kon een snowboardlegende worden gewonnen als getuigenis, al snel was de Noor enthousiast over het veeleisende werk van zijn landgenoten. Het prototype van een door Møller en Co gepresenteerde wintersporthelm overtuigde over de hele linie, wat Haakonsen er zelfs toe bracht om zich bij het ambitieuze bedrijf aan te sluiten. Dit was de laatste stap van een garage en knutselfabriek naar een internationaal erkend bedrijf. Naast watersport en wintersport is er in 2010 nog een ander gebied toegevoegd dat vandaag de dag nog steeds essentieel is voor Sweet Protection: mountainbiken.

BIJ EEN GLANCE

  • Oprichtingsjaar: 2000

  • Grondleggers: Ståle Møller

  • Vennootschappelijk Zeeat: Trysil, Noorwegen

  • Aantal Medewerkers: 200 (Moederbedrijf Active Brands)

  • Jaaromzet: 90 miljoen euro (moederbedrijf Active Brands)

  • Website: sweetprotection.com

  • Sporten: Fiets, Wintersport

3 GOEDE REDENEN VOOR SWEET PROTECTION

  • Professionele Input: Snowboardpictogram Haakonsen en slalom ace Kristoffersen helpen bij de ontwikkeling van de helmen.

  • Onderscheidingen: Na slechts 19 jaar kan Sweet Protection terugkijken op een groot aantal belangrijke prijzen.

  • Ontwerp: De Sweet Protection helmen scoorden ook sterk op verschillende design awards.

SWEET PROTECTION WINKEL BIJ KELLER SPORTS

Voor Sweet Protection staat veiligheid altijd voorop. Je moet dit motto ook verinnerlijken tijdens je avonturen. In de Sweet Protection Shop van Keller Sports vindt u een enorme keuze aan fiets- en skihelmen. Keller Sports biedt ook fietssokken, handschoenen en beenwarmers van de beste merinoswol voor mannen en vrouwen - in de Sweet Protection Sale vaak tegen bijzonder aantrekkelijke prijzen. De Sweet Protection Blaster is speciaal voor u aanbevolen. Een lichtgewicht all-mountain helm die geschikt is voor elke verkenningstocht in de bergen of op de hellingen. Hou je ervan om snel te fietsen? Dan heb je de perfecte metgezel gevonden in de Sweet Protection Falconer, die een echt juweeltje is en je het best beschermt tijdens je fietstochten. Uitgerust met de hoogste veiligheidsnormen biedt de aërodynamische helm de juiste combinatie van ventilatie, lichtheid en bescherming tegen stoten.

SWEET PROTECTION ARTIKEL: DE ATLEET EXPERTISE CREËERT KWALITEIT

Dankzij het snowboardicoon Haakonsen leerde het bedrijf aan het begin van het nieuwe millennium hardlopen. Functionaliteit en kwaliteit in harmonie met de natuur is sinds de oprichting de drijvende kracht achter het merk. Precies dit wordt tot op de dag van vandaag weerspiegeld in het onmiskenbare ontwerp van de fiets- en skihelmen, waarvoor de Noren steeds weer worden beloond. Slechts drie jaar na de oprichting is de prestigieuze ISPO Brand New Award al uitgereikt, evenals talrijke prijzen voor design excellence. Dankzij de constante uitwisseling met professionele atleten groeide het bedrijf uit tot een echte denktank. "Vandaag de dag verlaat geen enkel product Trysil zonder de professionele inbreng van het team", zegt Sweet Protection op haar website. Ondertussen hebben de skiërs Aksel Lund Svindal en slalom ace Henrik Kristoffersen zich in de vorm van Sweet Protection helmen bij de topsporters van de wereld gevoegd. Kristofferson, bijvoorbeeld, rechtvaardigde deze stap destijds als volgt: "Voor mij was het een gemakkelijke beslissing. De prestaties en de compromisloze aanpak van de helmontwikkeling hebben mij overtuigd".

SWEET PROTECTION PRODUCTEN: VEILIG DANKZIJ DE INNOVATIEVE BESCHERMINGSSYSTEMEN VOOR DE MEPJES

"Onze focus is altijd gericht geweest op een goede tijd en plezier met onze vrienden", zegt Ståle Møller. "Maar als het op onze producten aankomt, zijn we verdomd serieus." Deze houding om producten voortdurend te verbeteren is nog steeds de kern van de bedrijfsfilosofie en wordt weerspiegeld in elk afzonderlijk product. Een zelfbeeld dat de oprichter en het huidige hoofd van Design of Sweet Protection niet beter had kunnen samenvatten. De MIPS-technologie werd ook in het buurland Zweden volgens dit motto ontwikkeld, de afkorting staat voor Multi-Directional Impact Protection System.

Door het aanbrengen van een wrijvingsarme laag tussen de helmschaal en de binnenbekleding van de helm worden de draaikrachten op het hoofd bij een schuine inslag verminderd. Sweet Protection vertrouwt op innovatieve technologie. Het tilt de reeds geavanceerde helmen van het merk een niveau hoger op het gebied van veiligheid. Sweet Protection biedt je een lager risico op hersenletsel en dus meer plezier tijdens je volgende rit. Ik ben er zeker van.