Achteraf gezien kan worden gezegd dat een gelukkig toeval in het ongeluk de weg heeft vrijgemaakt voor de innovatieve lawine-airbag van ABS. De Beierse hoofdboswachter Josef Hohenester had in de jaren zeventig een baanbrekende ervaring toen hij geconfronteerd werd met een sneeuwplaat. Omdat hij wild op zijn schouders droeg, werd Hohenester niet door de lawine begraven, maar bleef hij ongedeerd aan de oppervlakte. Na deze ervaring deed Bad Reichenhaller eerst onderzoek met bussen en ballonnen en observeerde zeer vergelijkbare effecten bij lawines. Hij gaf opdracht aan een onderzoekscentrum om zijn theorie te testen.
Na een groot aantal professionele tests hebben de wetenschappers bevestigd dat het vergroten van het totale volume daadwerkelijk leidt tot een hogere overlevingskans. De octrooiaanvraag voor het "apparaat voor de weergave en zelfredding van een drager in lawines" werd door Hohenester in mei 1973 ingediend, wat kan worden beschouwd als de theoretische geboorte van de lawine-airbag. Zeven jaar later verkocht de boswachter zijn patent aan Peter Aschauer, die op zijn beurt een systeem ontwikkelde dat, in geval van nood, een toename van het volume in enkele seconden garandeerde zonder de wintersporter te hinderen. Na jaren van onderzoek bracht ABS Peter Aschauer GmbH in 1985 de eerste lawine airbag op de markt. In 1996 vond de overgang plaats naar twee airbags aan de zijkant van de rugzak.
De lawine airbag is geïntegreerd in een rugzak. Bij ABS zijn de twee polyamide ballonnen in signaalkleuren aan de zijkanten geplaatst. Als een wintersportliefhebber daadwerkelijk in een sneeuwlawine terechtkomt, heeft hij of zij de mogelijkheid om de airbags los te laten door aan een koord aan de voorkant van de rugzak te trekken. De twee ballonnen worden binnen één tot twee seconden volledig opgeblazen en hebben een gemiddeld totaal volume van ongeveer 170 liter.
Deze ontwikkeling vergroot de kans voor lawineslachtoffers om dicht bij het sneeuwoppervlak te blijven en zo sneller te worden gevonden of, in het ideale geval, zelfs om zich te bevrijden. Bovendien wordt het verstikkingsgevaar tot een minimum beperkt. Dit is het zogenaamde paranoot effect. Dit leidt tot het feit dat met een vloeiende kracht zoals een sneeuwlawine, de volumetrisch grotere lichamen zich op het oppervlak vestigen.
Voor ABS heeft de veiligheid van de sporter de hoogste prioriteit. Voor uitstapjes, op een snowboard, op ski's of gewoon als toerist, vindt u in de ABS-winkel van Keller Sports allerlei helpers. Bijvoorbeeld de vele lawine airbag rugzakken met aan beide zijden ballonnen, zoals de p.Ride Compact, die een ideale gewichtsverdeling en maximaal draagcomfort biedt. Of het model s.Light Base Unit, dat imponeert door zijn bijzonder laag gewicht en grote functionaliteit. Keller Sports biedt ook een lawineschop, een EHBO-doos en lawinesondes aan in de ABS Shop - vaak tegen bijzonder aantrekkelijke prijzen in de ABS Sale. Want: Avalanche-airbags zijn vooral een belangrijke en nuttige aanvulling voor off-piste skiërs en tourers. Ze vervangen echter niet de standaarduitrusting, waaronder lawineschoppen en lawinesondes.
We schrijven 25 januari 2013, een dag die de Spaanse freerider Aymar Navarro waarschijnlijk nooit meer zal vergeten. Navarro was aan het filmen in de Aran-vallei in de Spaanse Pyreneeën toen er plotseling een lawine neerstortte. "3,2,1 sprong, dan een paar schommels, toen ik ineens merkte dat de hele helling brak", wordt hij geciteerd op de website van ABS. "Ik leunde achterover en ging rechtdoor om de lawine te passeren, maar het was al heel, heel groot en werd elke seconde groter."
Toen de sneeuw Navarro dreigde in te slikken, trok hij aan het handvat van zijn ABS-rugzak. "Het meest ongelofelijke was dat ik dankzij de twee luchtkussens altijd bovenop de lawine zat. Ze hebben me beschermd tegen stoten en mogelijke verwondingen", herinnert Navarro zich en concludeert: "Daarom ben ik hier vandaag nog steeds. Reden genoeg voor ons om ABS online aan te bieden en toegankelijk te maken voor elke wintersporter. Reden genoeg voor u om altijd op zoek te gaan naar merkinnovaties bij uw ABS-dealer.
Het Zwitserse Federale Instituut voor Sneeuw- en Lawineonderzoek (SLF) voerde aan het begin van het nieuwe millennium uitgebreide tests uit met lawine airbags. Het bleek dat drie van de zeven mensachtige dummy's met lawine airbags volledig begraven waren, maar de begraafdiepte was minder dan die van de begraven dummy's zonder airbags. Naast de tests evalueerde de SLF 86 gedocumenteerde lawine-ongevallen tussen 1991 en 2005. 95 procent van de slachtoffers die een lawine-airbag droegen, overleefde het ongeval. In zijn studie kwam de SLF tot de conclusie: "Van alle beproefde technische hulpmiddelen biedt de lawine airbag op dit moment echter de grootste kans om een lawine-ongeluk te overleven".